fredag 30. juli 2010

Viking Tour Dag 7

Dagens etappe, fra Geilo til Rjukan, var egentlig motsatt av første dags etappe, men med en liten tvist på slutten, vi skulle sykle opp 750 høydemeter til Gaustadblikk. En liten avstikker rett før Rjukan etter at vi har syklet 12 mil og over 3 fjell. Jeg stappet i meg 3 sportsbarer og drakk over 2 liter sportsdrikk underveis, men det gikk ikke lett opp denne bakken likevel ;-)

Generelt sett så vil jeg si at jeg har klart å restituere meg underveis i Touren, og beina føltes faktisk friskere i dag enn første dagen. Selv etter dagens monsteretappe så føles ikke beina utslitt. Nå skrives dette i glykogenrus og energien et på topp.

Det var tungt i alle bakkene i dag, jeg startet hardt og kom med en pulje av gjevngode bakkeklatrere. Vi holdt stort sett følge til mål. Det var tider der jeg vurderte å slippe pulja, men bet tennene sammen og turde ta ut det lille ekstra. Det ga selvsagt uttelling tidsmessig, men tiden betyr jo veldig lite her. Jeg er langt nede på resultatlistene.

Som oppsummering så vil jeg si at Touren har vært vellykket. jeg hadde som mål og få god trening og det tror jeg at jeg har fått. Jeg kunne vært forut et par bakker som jeg ikke tror ga noen ekstra treningseffekt, snarere tvertimot.

torsdag 29. juli 2010

Viking Tour Dag 6

Ulvik-Geilo. Dagens etappe startet med tur til ferge og videre til Eidfjord, hvor den egentlige etappen startet. Videre gikk turen opp Måbødalen, hvor vi syklet på den gamle veien. Etter gårsdagens strabaser så var beina faktisk overraskende gode, sikkert fordi dagens bakke bare var på 7-10% ;)

Etter at den bratte delen opp til fossen var gjort, så fortsetter bakken videre oppover i mange mil, ca. 4 mil totalt. Oppe på vidda fikk vi motvind, men vi samlet oss i grupper så det gikk forholdsvis greit over fjellet. Som avslutning så hadde arrangøren valgt å legge inn en bakke på 200 høydemeter. Beina var fortsatt spreke der. På alle dager har jeg hatt en bra fartsøkning når mål nærmer seg. Det virker som om jeg kanskje er redd for å ta ut for mye for tidlig. Jeg hadde riktignok slukt i meg noen solide slurker sportsdrikk før denne bakken, det hjelper jo også.

Viking Tour Dag 5

Denne dagen startet med å sykle over Vikafjellet. Siden etappen før var en hvileetappe, så synes jeg faktisk at beina var litt bedre denne dagen. Jeg merker at jeg er nødt til å hive innpå med karbohydrater underveis, ellers så stopper det opp. Meget bra vær på denne etappen som endte opp i Ulvik.

Denne dagen inneholdt også en kveldsetappe opp til Osagjellet. En tur på 10 km inn til fjellet og selve fjellet var en 10km bakke med stigning på over 1000m. Det var et par flate partier i bakken, slik at stigningen ble høyere enn de 10% en skulle forvente. De med GPS målte stigning på 20% over et strekk, ellers mye stigning rundt 17.5%. Dette ble for bratt for meg og min utveksling på 39/27, denne bakken ble et slit. På toppen var det overskyet og det begynte å regne på veien ned. Det var ikke moro å kjøre ned heller, en relativt dårlig vei og veldig bratt. Denne turen kunne jeg vært foruten gitt.

tirsdag 27. juli 2010

Viking Tour Dag 4

Dagens tur gikk fra Gaupne til Viksøyri. Etappen startet med et 28 km temporitt, som inneholdt bl.a. en ikke bratt stigning på ca. 300 m. Jeg er ikke noen god tempokjører og i tillegg så var beina tunge. Beina kom seg litt etterhvert, men jeg fikk aldri opp noen intensitet. Så mitt resultat var ikke all verden.

Dette var en en såkalt hviledag, med bare 75 km totalt. De neste dagene blir harde. Spesielt i morgen hvor vi skal ha en kveldstur opp et 1000 m høyt fjell, i tillegg til en lang dagsetappe som starter med å sykle opp Vikafjellet.

mandag 26. juli 2010

Viking Tour Dag 3

I dag har turen gått fra Aurland til Gaupne. Dagen startet med å sykle igjennom den 25 km lange Lærdalstunnelen med politieskorte.Det går faktisk ganske greit å sykle igjennom denne tunnelen, litt kjedelig selvfølgelig, men likevel litt eksotisk.Etter å ha gjennomført en relativ flat del fram til Øvre Årdal, så braket det løs i en bratt og lang bakke på veien over til Turtagrø, opp til 1300 moh. Jeg fikk ikke opp intensiteten i dag heller, og det ble også tungt. Jeg gikk nok litt tom for energi midt i bakken, men med litt mer fokus på å drikke mer sportsdrikk så kom jeg meg litt igjen og fullførte med stil :)
For å tallfeste det med ikke å få opp intensiteten, så hadde jeg ikke noe tid i pulssone 5 og kun 12 min i pulssone 4 på hele turen. Dette er helt utypisk for meg, jeg pleier i ritt å ligge på 80-90% av tiden i det som jeg kaller pulssone 5. På turen fra Lysebotn for et par uker siden så hadde jeg 50 min i pulssone 5.
Jeg tror både manglende fylling av glykogenlagre og litt tunge muskler er skyld i dette. Jeg håper at kroppen vil vende seg litt til hardkjøret og at jeg får en bedre avslutning, men jeg er ikke overoptimistisk. Uansett så får vi mange fine sykkelturer.

søndag 25. juli 2010

Viking Tour Dag 2

Dagens etappe gikk fra Geilo til Aurland. Vi startet med å sykle ned til ca. 600 moh bak følgebil, før tidtakning startet. Deretter gikk det jevnt oppover helt opp til 1200 moh. Det var ingen lange bratte stigninger i dag, men mer slake bakker eller korte bratte bakker. Beina virket friskere i dag Jeg klarte å henge med hovedfeltet en stund, men til slutt så kom det et rykk i en av brattbakkene som var litt for hardt for meg og jeg måtte slippe. Jeg var ikke spesielt høyt opp i puls og kunne nok gitt mer, men hadde nok måtte slippe i et annet rykk uansett.
Været var eller ganske bra og det ble en fin naturopplevelse å sykle ned Aurlandsdalen.

lørdag 24. juli 2010

Viking Tour Dag 1

Dagens etappe startet med 3 mil bak master bil i helt flatt terreng langs Tinnsjø. Deretter så startet dagens første stigning, fra ca. 240 moh til over 1100 moh. Etter en bratt utforkjøring så startet startet dagens andre bratte bakke på vel 400 høydemeter, så den 3dje på 200, og til slutt en på 150 moh opp til tidtakingsslutt. Da hadde vi kjørt 12 mil totalt og steget 2100 høydemeter.

Jeg kjente allerede mens vi lå i rolig tempo bak masterbilen at beina føltes tunge og de kjentes fortsatt tunge i bakken. Derfor så fikk jeg ikke opp den intensiteten som jeg hadde forventet. Jeg klarte likevel å holde denne intensiteten helt inn til mål, slik at totalt sett så var det en OK dag.

Jeg aner ikke hvorfor beina var så tunge, kanskje den lange bilturen, dårlig søvn, dehydrering i varmen. Det bli uansett spennende å finne ut hvordan kroppen reagerer i fortsettelsen.

torsdag 22. juli 2010

Periodisering

Alle som har hørt litt om treningsteori har hørt om periodisering. Ved å dele treningen inn i perioder og variere intensiteten fra periode til periode, så har det vist seg at treningseffekten blir øket. En kan f.eks. starte med en uke med rolig trening og så øke intensiteten hver uke i de 3 neste ukene, slik at siste uke er intensiv, og for så å starte på nytt igjen.
Jeg har aldri klart å følge et slikt opplegg, jeg har riktig nok noen harde uker og noen rolige uker, sånn av og til, gjerne litt tilfeldig, p.g.a. arbeidsbelastning eller fordi jeg kjenner kroppen kan være litt utslitt etter hard trening eller ritt.
Nå skal jeg imidlertid inn i noen uker med veldig klar forskjell i intensitet, først en uke med ritt hver dag i Viking Tour og så en uke med fjellvandring. Etter planen så skal jeg være med på ritt rett etterpå. Skal bli interessant og se hvordan kroppen reagerer på dette. Kommer nok til å være litt sliten etter fjellvandringen tenker jeg, men sykkelmusklene kan nok være klare til dyst.

lørdag 10. juli 2010

Kjenner du igjen disse typene? :D

Erik Nordlie sin sykkelblogg har mange humoristiske artikler. Her er en av dem. Den ble også publisert i bladet "Kondis" som jeg abonnerer på. Jeg syklet sammen med ham i VikingTour 2006.
Her er link til denne artikkelen: http://www.sykkelerik.com/2009/05/arets-frste-ritt.html

fredag 9. juli 2010

Hurtigfilm fra Gyland Rundt

Jeg har lagt inn hele videoen fra Gyland Rundt i en hurtigfilm, slik at dere kan få et inntrykk av hvor mye terreng/asfalt det var.

onsdag 7. juli 2010

Video fra Gyland Rundt

Jeg syklet med kamera på hjelmen og har mikset denne videoen med Google Earth GPS spor. Resultatet er lastet opp på YouTube.com


Det blir naturligvis en del rystelser i kameraet når det rister som verst.

Uheldigvis, så glemte jeg å feste sikkerhetslåsen til kameraet, dette gjorde at denne plastdingsen ble kastet rundt og dunket i kameraet og laget noen stykke klikk i lyden. P.g.a. dette og mye vindsus, så har jeg tatt vekk lyden.

Når jeg studerer høydeprofilen så ser jeg at den lengste og bratteste bakken har over 20% stigning i lengre tid. Her var det uheldigvis noen stener som gjorde at jeg/vi måtte gå av sykkelen. Jeg tror alle gikk her. Ellers så var jeg mye nede i laveste gir i dette rittet, jeg tror nok at jeg ville giret lavere hvis mulig. Uten at jeg tror jeg hadde tjent noe tid på det, men det kan være en faktor andre ganger når en har litt krampe. Da er det bedre å sitte på sykkelen fremfor å begynne å gå.

Jeg måtte gå av sykkelen noen andre plasser også, men det var p.g.a. løs grus. Jeg kjørte No tubes Raven. Jeg har Conntinental Race King 2.2 på den gamle sykkelen, det ville jeg nok tjent på både i løsgrusen oppover og ikke minst i de svingete nedoverbakkene med de dekkene.

Hvis det er interesse så kan jeg legge ut mer video av terrengpartiene.

søndag 4. juli 2010

Rapport fra Gyland rundt

Jeg har alltid savnet ritt i tidsrommet etter Nordsjørittet, fordi det er da jeg etter planen skal ha formen på topp. Før hadde vi Farrisrunden, men den kommer nå på samme dag som Nordsjørittet. Derfor var denne nykommeren fra Flekkefjord Sykkelklubb velkommen. Siden det var annonsert et tak på 200 ryttere, var jeg derfor tidlig ute med å melde meg på. Jeg fikk start nummer 1 :-) Jeg tror ikke arrangementet nådde 200 deltakere, kanskje rett i underkant av 100. Det var lite klubbdrakter å se fra de store sykkelklubbene fra Nord-Jæren, selv ikke fra BCK, men det var 3 ryttere fra Bros Test Team.
Værmeldingene har variert litt i løpet av uka men i de siste dagene så har de lovet finvær og finvær ble det med ca. 16-17 grader som steg til 20 grader under rittet, sol og lite vind. Det var kanskje litt for varmt. Jeg hadde med 2 0.7l flasker underveis. Selv om jeg drakk ca. 1 liter vann etter målgang, så merket jeg ingen tegn til overhydrering.
Starten er relativt flat og i medvind, dette gjorde at farten var høy. Likevel klarte Jone Ellingsen og Geir Dahlen å dra i fra. De holdt denne ledelsen helt inn til mål. Jeg vet ikke om dette var avtalt eller ei, men jeg hang med gruppe 2 opp første bakken, før jeg måtte slippe, så de jobbet ikke kjempehardt for å ta inn lagkameratene i teten ;-)
Rittet er innom 3 flate asfalt veier som ligger i dalbunnen. I mellom disse veiene så er det ganske kupert terreng. I distanse så er nok over halve rittet på relativ flat asfaltvei, så er det noen korte stykker med grusvei, resten er traktorveier av ymse kvalitet og faktisk en god del sti. Stiene virker generelt godt fundert og greie å sykle på, men litt gjengrodd hist og pist. Det var ett parti med litt myr som gikk greit i dag siden det var tørt, og ett parti i en bakke som var bratt og steinete, ellers så var det relativt greit. Jeg trener ikke mye i terreng, men hadde få problemer, men tapte en del tid i nedoverbakkene.
Det rittet jeg har kjørt som ligner mest på dette i terreng, må vel være Farrisrittet. Terrengpartiene i Hårfagrerittet er også noenlunde tilsvarende, men bare mye mer terreng. Det finnes ikke tilsvarende terrengpartier i Nordsjørittet, Garborgriket eller Birkebeinerrittet. Birkebeinerrittet har kanskje en nedfart etter Skramstadsetra som krever litt konsentrasjon.
Den mest heise nedoverbakken i terrenget var kanskje den første, med noen huller/humper som kan komme litt overraskende blant all gress. Her fikk jeg også et teknisk problem med sykkelen. Det er for flaut å si hva det var, men hvis du noen gang er i tvil hvor hardt du må stramme hjulbolten, så vil jeg råde til å ikke spare på kreftene. (Lærepunkt 1: Stram hjulboltene skikkelig)
I bånn av denne bakken stod Arnstein som hadde punktert og ikke hadde med slange eller pumpe. (Lærepunkt 2: Ta alltid med slange/pumpe) Jeg ga ham min pumpe og slange, det viste seg dessverre at min pumpe var defekt. (Lærepunkt 2a: På forhånd sjekk at den slange/pumpe du tar med fungerer)
Den posisjon jeg hadde i rittet nå beholdt jeg stort sett til mål. Jeg ble tatt igjen av Arnstein og jeg passerte vel en annen.
Typisk så taper jeg litt i den bratte nedoverkjøringen før vi kommer ned på asfalten igjen, og bruker lang tid, men greier som regel å ta igjen dem på flatene. Nedkjøringene handler mye om å tørre, og tørre handler for det meste om å øve for å se hvor grensene går. Det handler selvsagt også om teknikk, finne linjer osv, men det var ikke spesielt teknisk vanskelig. Jeg øver ikke på dette utenom i ritt og jeg kjører som regel ritt som ikke har slike utfordringer. Likevel så synes jeg at slike partier er kjekke å sykle på. For meg så var dette akkurat passe teknisk.
Arrangementmessig så var dette helt på høyden med de best arrangerte rittene. Merkingen var meget bra og det var mange vakter som passet trafikken, geleidet oss i riktig retning og varslet om spesielt farlige partier. Før start så delte starteren ut lapper med telefonnummer til folk med mobiltelefon, slik at de kunne varsle om ulykker etc. Dette har jeg og andre spurt om ved andre ritt, ok, andre ritt har sikkert/kanskje en beredskapsplan i samarbeid med 113, men de opplyser ikke om det.
Som oppsummering så vil jeg si at dette virket som et vel gjennomtenkt og utført arrangement, i en utfordrende og spennende løype, og på en fantastisk fin dag :-)

fredag 2. juli 2010

Søndagstur i finværet

Jeg tok med et kamera på sykkelturen. Når det er fint vær her, så er det ikke mange plasser som er finere :)