søndag 28. august 2011

Birkebeinerrittet 2011

Tid for Birkebeiner ritt igjen, faktisk 5 år siden sist. 2 ritt droppet p.g.a. sykdom/skade og 2 stått over p.g.a. satsing på løping. Jeg har vært med 6 ganger før og klart "merket" alle 6 gangene. Merket regnes ut fra snitt av de 5 beste i årsklassen + 25%. I år så hadde jeg litt dårlig seeding, mente jeg selv, og trodde det ville ødelegge litt med hensyn til mulighet for å ta merket. Et av hovedmålene for meg er å ta merket.
Værmeldingene var ikke  de beste i forkant, men værmeldingen dagen før spådde 0mm nedbør. Fasiten var tåke og litt lett nedbør, jeg vet ikke om den var målbar etter værmelderenes målestandard, men det var nok til å bløte opp leirjorda på veiene over fjellet og skape problemer med sprut på briller og drivverk.
Jeg hadde akkurat hatt sykkelen på verksted for å nye bremseskiver/justering. Dessverre så gjorde jeg ikke ettersjekk på om bakhjul var godt festet, dette kom løs etter at jeg stod oppstilt i startfelt og akselererte fram til neste startbås. Jeg fikk rettet opp hjulet, men det var tydelig at bakbremsen var noe ujustert etterpå og hjulet bremset. Jeg vet ikke hvor mye dette utgjorde, men det virket som om alle rant fra meg i nedoverbakkene. 
Siden jeg havnet langt bak i seedingpuljene, så var planen å henge med de beste i denne pulja. Jeg stilte meg opp tidlig og fikk en god startposisjon. Det ble nok litt for hard åpning for meg i dag, selv om pulsen egentlig ikke var høy. Kroppen var ikke i slag. Jeg måtte allerede etter en kort stund slippe meg bakover i pulja. Jeg fikk vel ikke noe heng før vi kom til Skramstadsetra. Opp fra Djuposet holdt jeg vel et greit tempo, men når vi  kom forbi terrengpartiet og ut på veien igjen, så fikk jeg problemer med å henge med. Jeg burde egentlig ikke være i dårlig form, men det kan være et utslag av et lite mageonde de siste dagene. En blir også litt defensiv når en ikke klare å henge med, det hjelper ikke på psyken at bremsene lager lyder som indikerer at de er på hele tiden.
Etter passering Kvarstadsetra så ble veien våtere og mer sprut på drivverket. Jeg hørte ulyder fra kjedet. Jeg hadde omhyggelig renset og smurt dette, men tydeligvis ikke godt nok. Ved et skifte fra stor til liten skive så jammet kjede seg i framskifteren og ødela denne, slik at jeg de siste 5 mila kjørte bare med lilleskiva foran. Det var selvsagt svært uheldig i alle nedoverbakkene og flatene, i tillegg så var det selvsagt svært demotiverende.
Jeg synes også at det var mye å har drikke + 3.5 kg på ryggen, det ble nær 6 kg. Jeg ble litt stiv i korsryggen og armene faktisk. Det kan være lurt å trene litt med dette på forhånd. Kanskje optimalisere høydeplassering på sekk etc.
Resultatet ble 4:06, ca. et kvarter etter merkekravet. Der er selvsagt svært skuffende at kropp og utstyr ikke fungerer som planlagt. Jeg skal gjøre skritt for at utstyret skaper problemer. Jeg ble advart mot disse sram XX bremsene, BikeBrothers har vel egentlig aldri fått dem til å virke 100% og det har ikke jeg heller klart.
Det er tydelig at ett eller annet har sviktet i formtoppingen. Jeg tror jeg kan ta lærdom av årets erfaringer med nytt treningsopplegg, se det i sammenheng med tidligere års erfaringer, og komme opp med et bedre opplegg neste år.

Oppdatering: Ved nærmere ettersyn når jeg fikk sykkelen tilbake etter transport, så ser jeg at hjulet står litt skeivt. Jeg målte rotasjonsmotstanden til 0.5 kg langs ytterkant av hjulet, altså 5N (newton). Ved en fart på  36 km/t, 10 m/s, så utgjør denne motstanden 5*10=50W (Nm/s), ikke rart at jeg slet med å henge med på flatene da!

Hilleknuten 2011

Lørdag 20 august gikk motbakkeløpet Hilleknuten av stabelen i Sirdal. Siden jeg har trent intervall i motbakke i sommer så tenkte jeg at dette kunne være en inspirasjon. Nå er det en lang kjøretur for et relativt kort løp, i tillegg så var ikke værmeldingene de beste.
Dette løpet er arrangert av de som arrangerer Nordsjørittet og de lovet en sammenlagt liste. Dessverre så kom jeg i skade for å melde meg på trimklasse uten tidtakning og merket ikke dette før kvelden før.
Det ble likevel en fin tur, jeg var litt redd for å ta meg helt ut med tanke på Birkebeinerrittet helgen etterpå, men jeg ble ikke særlig støl så jeg tror det gikk greit. Jeg var egentlig mest støl i korsryggen. Tiden ble ca. 36 minutt, en 4-5 plass i trimklassen.

søndag 14. august 2011

Lysebotn - Bryne 2011

På tross av langtidsværvarselet som i en uke meldte om mye regn, så ble det sol og oppholdsvær med fin sommertemperatur på rittdagen 13 august. I tillegg så fikk vi god medvind mesteparten av rittet.
Dagen startet med en fin båttur fra Stavanger inn den fagre Lysefjorden. Rittet starter men en 9 km bakke med 9,4% stigning i snitt uten andre hvilepartier enn yttersvingene på hårnålsvingene. Hver gang jeg har syklet dette rittet, så har de folkene jeg kommet samtidig opp denne bakken med, vært de samme som jeg kommer samtidig i mål med. Ingen har klart å sykle i fra, men det er alltid noen som ikke klarer å holde distansen og faller i fra.

Jeg synes at jeg i fjor brukte for lang tid i forhold til tidligere opp denne bakken og har i år prøvd å trene bedre og redusert vekt på sykkel, i håp om å komme nærmere f.eks. 2007-tiden. Vil vel si at jeg lykkes litt, ved å sammenligne GPS så ser jeg at jeg var ca. 30 sek. foran fjoråret før det siste strekket. I det siste strekket fikk vi en kraftig motvind som reduserte forspranget med 20 sek. Dette er likevel 2:30 bak tiden fra 2007 opp denne bakken. Jeg har altså enda ikke klart å ta igjen de 2 årene uten sykling, men med fokus på løping. Jeg tror nok at noe av forskjellen ligger i dagsformen, både i fjor og i år så føltes beina tunge. Tidligere år så har jeg hatt opp til en ukes fjelltur i forkant av rittet. I år så er jeg nok mer stinn av trening. Håper at litt lettelse i treningen før birken vil virke formutløsende.

Rittet forløp meget bra, vi var en stor pulje nedover Sirdalen. Jeg prøvde å være våken for å ikke havne bak i tilfelle et brudd. Spesielt i oppoverbakkene opp fra Sinnes. Og selv om det ikke ble kjørt så hardt som i den første bakken, så ble det en splitt, heldigvis så var jeg med. Flere falt også fra nedover Hunnedalen, selv om det er nedoverbakke og det var medvind. Vi var en meget godt samarbeidende gruppe, vi tok igjen og passerte andre ryttere og grupper(!). Det viser hvor viktig det er å samarbeide godt og å unngå luker. Jeg gjorde min del av jobben og syklet nedover der uten noen stor belastning.

De siste motbakkene på slutten ble harde, det var spesielt en som nok hadde litt bedre kondis enn oss andre og sørget for at tempoet i bakkene var på topp. Jeg klarte relativt greit å henge med, selv i den siste motbakken på Undheim med kraftig sidevind.

Planen var så å sykle hjem i finværet med god medvind. Dette stoppet på Foss/Eikeland da jeg kjørte ned i et lite hull i veibanen og fikk en massiv punktering i mitt pariserhjul. Jeg fikk heldigvis haik med en dame med varebil, til Gandal togstasjon og heldigvis så var det en sykkelvennlig konduktør som hadde mange syklister om bord på det ellers lite fulle toget. (For noen år siden så nektet en konduktør å ta med flere enn 2 sykler i et ganske tomt tog, etter Lysebotn-Bryne rittet.) Det er ganske viktig at NSB viser litt fleksibilitet etter dette rittet som tross alt starter i Stavanger. Det er ikke alle som kan ordne seg eller som orker å sykle tilbake. De jeg traff på var tilreisende.

Jæren Hausttur 2011

7 august gikk rittet Jæren Hausttur av stabelen. Det pleier å senere på året, men var i år flyttet. Jeg tenkte at de kanskje burde endret navn fra "hausttur" siden det nå går om sommeren, men været var ihvertfall veldig høstaktig med kraftig nedbør, sterk vind og temp på 13 grader.
Siden forrige ritt, Nordsjørittet, så har jeg prøvd å nullstille og bygge formen opp igjen. Hovedmålet for ettersommeren er Birkebeinerrittet, så dette rittet er vel bare en del av oppkjøringen. Et annet ritt allerede 1 uke etter dette rittet, er Lysebotn-Bryne som er 15 mil langt. Siden Birken også er litt lenger enn rittene jeg kjørte på vårparten så har jeg prøvd å få lagt inn litt lengre langturer. Jeg har også lagt inn en dag i uken med intervalltrening med løp i motbakke. Løping i motbakke gir liten støtbelastning og en blir derfor ikke så støl som ved annen løping. Jeg har tenkt å være med på et løp senere i år, så det er greit å ha et visst løpegrunnlag. Dessuten så får jeg enklere pulsen opp ved løping, på sykkel så er jeg avhengig av gode bein for å få høy puls.

Jeg fikk heldigvis plass i startpulje 1 i dette rittet. Det betyr selvsagt mye for sluttiden å få starte med gode folk, men det viktigste er at de jeg starter med er erfarne syklister. Jeg synes det er utrolig kjekt å sykle i et felt der alle kjenner til "reglene" for å sykle i kjede. Rittet kommer fort inn i en lang bakke slik at inndelingen i felt blir "rettferdig" etter styrke i denne bakken. Det var mye motvind og regn i starten, det var til tider vanskelig å kunne se, kjørte uten briller. Kom heldigvis inn i et godtarbeidende felt som holdt lag til mål, med litt avskrelling i bakker og partier med sidevind. Det var glatt, men alle var klar over dette og tok hensyn til det i de krappe svingene, slik at det ikke var noen uhell i vårt felt. Kroppen holdt bra hele rittet. Det klarnet litt og temperaturen steg litt mot slutten, slik at en unngikk å bli kald. Dette var i det hele en positiv opplevelse.