søndag 13. februar 2011

Marius Bakkens erfaringer

Som mangeårig medlem i Kondis og som deltaker i Birkebeiner arrangementene, så får jeg jevnlig tilsendt blader som inneholder treningsinformasjon. Selv om jeg tar vare på alle bladene, så er det vanskelig å finne tilbake til informasjon som en synes er interessant. Jeg har derfor en stund tenkt at hvis jeg skriver ned hovedtrekkene på det jeg synes er mest interessant her, så blir det lettere å huske/finne igjen.
Jeg vil anbefale alle å melde seg inn i Kondis, også syklister, selv om bladet deres handler mest om løping.

Dette bladet fra november 2007, inneholdt en artikkel om Marius Bakken kalt "Kroppen som forskningsprosjekt". Marius Bakken var en som virkelig tok trening seriøst og som hele tiden prøvde å forbedre treningen. Det blir nevnt i artikkelen at han har løpt 88000 km, tatt 5000 blodprøver og hatt 22 millioner registrerte pulsslag, og derved opparbeidet mye kunnskap. Han har sterke og klare meninger. Som jeg vil referere her:

  • Han mener at mennesker ikke er så forskjellige og at det optimal trening ikke varierer så mye fra person til person, men han mener at vi i dag er langt unna å vite hva som er optimal trening.
  • Han deler langdistanse løpetrening opp i 4 punkter:
    • Intensitet
    • Mengde
    • Adaptasjon
    • Restitusjon og planlegging
Intensitetstyrings
Å trene med en laktatverdi på 3.0 er optimalt. Dette tilsvarer 20 pulsslag under makspuls, sånn oppimot maratonfart. Fram til 1 april gjelder det å kunne løpe fortest og best mulig på denne pulsen, sier han.

Mengde
En løper på høyt nivå bør løpe 200km pr. uke. Treningen må varieres så mye som mulig innenfor den riktige intensiteten. Alle girene må brukes. Kroppens evne til å tilpasse seg nye ting må utnyttes.

Adaptasjon
Han bruker periodisering, to harde uker etterfulgt av en lett. Målet må være å sjokke kroppen for deretter å slakke av. Det er under hvile man blir bedre. I tillegg pleier han å legge inn en dramatisk endring i treningen hver sjette uke.

Oppladning før konkurranse
Det beste er å ta det rolig den nest siste uka før konkurranse. Da kommer overskuddet. Så trener du hardt 7 og 4 dager før konkurranse.

Restitusjon
Han driver ikke med alternativ trening. Hvis man kan løpe så er det det beste. Det er lett å trene opp muskulatur, men vanskelig å blir kvitt den, sier han.
Han tøyer heller ikke ut etter trening. Stivest mulig uten å være hemmet av det er hans motto etter å ha målt på kenyanske langdistanseløpere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar