mandag 9. april 2012

Strava online sykkellogg

Jeg har nå begynt å registrere mine treninger på Strava.com. Strava er vel en av mange online tjenester hvor en kan laste opp sine GPS spor. Jeg ble først oppmerksom på Strava via lagsidene til sykkelklubben jeg har begynt å trene litt med, TOSK. Jeg har lagt et par widgets på venstre side som viser mine siste treningsturer.

Strava er veldig rettet mot Garmin og bruk av iPhone eller Android telefoner, men den kan også laste opp gpx filer fra andre enheter. Jeg bruker Polar pulsklokke med GPS. Dessverre så legger ikke Polar inn pulsdata i gpx fila. Jeg kunne sikkert lett merget inn pulsdata i gpx filen selv, men har vel ikke helt behov for det. Polar PP SWen dekker vel mine behov når det gjelder pulsanalyse.

Det som er litt artig med Strava er at her kan en lage inn "segmenter", f.eks. en bakke eller spesifikk strekning, og Strava vil opprette en liste av de beste tidene for dette segmentet. Den som har bestetiden får tittelen "King Of Mountain", forkortet til KOM.

Jeg har for tiden KOM rundt Hålandsvannet, som følge av min gode form i Landsbyrittet i fjor (og fordi ikke alle som syklet med GPS i det rittet har registrert sin tid på Strava)


(Hvis du ser tallene i miles i stedet for metrisk, så må dette settes for browseren på Strava sine sider.)

Mer detaljert informasjon om segmentene kan finnes på denne siden som en 3dje part har laget: http://www.jonathanokeeffe.com/strava/segmentDetails.php?segmentId=657875
På denne siten kan en også legge inn varsling om endringer i leaderboard.

Strava er gratis for bruk slik som nevnt over, men den har en abonnent tjeneste for mer avansert analyse og statistikk. Den er veldig oversiktlig og er ikke overlesset med reklameannonser, det er vel ingen reklameannonser. De oppfordrer folk til å bruke fullt navn, men de har gjort grep for en viss beskyttelse av privatliv ved at du kan reservere deg mot at din profil er synlig for folk som ikke er logget inn og at de automatisk fjerner GPS spor rundt adresser du spesifiserer.

Strava bruker høydedata fra offisielle kilder hvis ikke du har en GPS som de vet har nøyaktig måling. Videre så har de en power beregning ut fra vekt du oppgir og en gjennomsnittlig luftmotstandskoeffisient, den tar ikke hensyn til vind, selvsagt.

søndag 8. april 2012

Oppsummering 2012-Q1

Som tidligere nevnt så var det planlagt med noen justeringer av treningsopplegget i Q1 i år i forhold til i fjor, fordi jeg i 2 år på rad har ment at jeg har hatt en formtopp for tidlig og med en etterfølgende formdipp i viktige ritt i slutten av mai/juni. Jeg har kuttet ut GC treningssamling og utsatt formoppkjøringen noe. Jeg har også begynt å trene med en lokal sykkelklubb, TOSK, i stedet for å trene alene, for å få litt mer guff i oppkjøringsfasen.

Jeg har brukt Påskeferien som en slags treningssamling med mye sone 1 kjøring. Fra nå av blir det bare formoppbygging og ritt.
Treningstimer pr. uke.

Som grafen viser så har jeg trent jevnt i vinter. Jeg har prøvd å kjøre periodisering. Det meste er sone1, men med noen korte drag i sone 2/3.

Jeg har for det meste trent ute. Det har ikke vært noen ekstremt lave temperaturer og etter at jeg i fjor knekte koden for hvordan kle seg om vinteren, så har jeg ikke en gang vært i nærheten av kald. Det blir vel verre nå framover når det blir "varmere".

Temperatur pr. treningstur

Jeg har satt opp Polar klokka til å ta mellomtid hver 5 km, samtidig lagrer den temperatur. Ovenfor vises grafen for den laveste temperaturen for hver treningstur, for i fjor og hittil i år. GC gjorde et visst utslag i mars i fjor, ellers så ser en vel at tempen i april har vært lavere enn i fjor. Håper tempen snart bikker 10 grader.