onsdag 12. juni 2013

Nordsjørittet 2013

Jeg har valgt et litt annerledes opplegg for 2013. Jeg var litt skuffet over den dårlige løpeformen jeg klarte å få fram til Djupadalten i Haugesund. Jeg har derfor valgt å ha litt fokus på løping i tillegg til sykling i vinter.
Jeg har også i de siste årene vært i veldig god sykkelform tidlig og slitt med å holde formen til Nordsjørittet, som egentlig alltid har vært hovedmålet for vårsesongen.

Planen for i år var da å start oppkjøringen mot formtopp litt senere, egentlig bare forskyve tidligere opplegg litt lenger ut på våren. Jeg ble også med på Siddisløpet i slutten av april, selv om jeg egentlig ikke var topptrent for dette. Da ble det nok en liten formtopp tidlig likevel, men det var verdt det, løpet gikk greit og resultatet var brukbart.

Med denne omleggingen så ble det mindre total trening i april og mer trening mai, i forhold til før. I tillegg så slapp jeg å være bundet av å ha et ritt hver helg.

Når jeg stod på startstreken i Nordsjørittet så var jeg overbevist om at formen var bra, men likevel ikke så solid som året før. Jeg hadde nok håpet at jeg kunne ha truffet bedre med en formtopp. Forholdene var bra, men litt kjølig, 11°C, ikke sol og med en 6-8 m/s motvind.

Første del av rittet gikk ganske bra, d.v.s. etter starten som alltid er bånn gass med kalde bein inn i en lang slak motbakke. Selv om de første milene for meg alltid er i høy puls i forhold til maks, så klarte jeg å spare krefter ved å kjøre fornuftig. Det blir alltid luker i starten og det er fort gjort å bli litt for ivrig med å tette dem.

Når ting begynte å stabilisere seg etter ca. 30 min så ligger jeg i en relativt bra pulje langt framme i startpuljen. Da er det jeg får et teknisk problem. Jeg syklet med et GoPro kamera festet til styret, men styret er litt konisk og kameraet klarer å lirke seg løs i en motbakke på humpete vei. Jeg er for sen med å rette det opp og festemekanismen låser seg når jeg prøver å få det på plass. Jeg vurderer å bare la det henge å dingle, men jeg vet at det er noen løse deler så vil ramle av hvis jeg gjør det. Jeg må derfor holde kameraet med en hånd mens jeg tråkker det jeg makter ned den etterfølgende nedoverbakken. Resultatet blir en liten luke som jeg ikke klarer å tette i motvinden etterpå. Jeg ser at denne gruppen kom i mål 8 minutt før meg, sikkert mest fordi at de ble tatt igjen av teten i startpulje 2 etter det siste harde terrengpartiet og satt med denne puljen de siste 6 milene til mål, slik som jeg gjorde i fjor.

Jeg kom meg med i neste pulje, men tempoet var lavere her. Jeg ser av dataene at pulsen går ned og resultatlisten viser at dette strekket sykler vi dårlig i forhold til konkurrentene. Vi ble tatt igjen av teten i startpulje 2 rett før det nevnte terrengpartiet, det blir litt kaotisk. Det er først gang at jeg sykler uten demper i så pass humpete terreng, det er vanskelig å få noe flyt. Jeg har nok også litt mye luft i dekkene, med tanke på rullemotstand på asfalten etterpå, denne linken sier vel at det kanskje ikke er så nødvendig.

Vi får sikkert litt hjelp fra statpuljen bak vi også etterhvert og farten tar seg opp igjen. Resten av rittet foregår greit, det blir hardt i sidevindsdraget fra Orre til Bryne, det er faktisk et av de bedre segment relativt sett i forhold til andre. Jeg har et lengre drag i front inn mot Tubakken, de andre sparer seg, akkurat da blir vi tatt igjen av teten i startpulje 3, jeg klarer likevel nesten å henge med dem opp bakken, men klarer ikke å tette den lille luken i motvinden på toppen. De syklet vel 3 min fortere de siste 2.5 mil.

Jeg fikk litt krampetendenser mot slutten, jeg var nok litt sløv med å spise og drikke. Jeg hadde igjen noen desiliter med vann som jeg nok burde ha drukket. Jeg forhåndsåpnet 2 energibarer og la i baklommen, men som jeg ikke spiste underveis. Egentlig bare dumt, selv om jeg på ingen måte følte jeg gikk på noen energismell.

På grunn av at dette var mitt første ritt i år, så var jeg nok ikke forberedt på slikt hardkjør over lengre distanse. Jeg må nok legge inn noen harde langturer også hvis jeg skal kjøre samme opplegg til neste år.
Resultatmessig så gikk jeg ned fra ca plass 100 i fjor til ca. plass 250 i år. Hadde jeg klart å henge med gruppen jeg var i etter 30 min, så hadde jeg holdt 100 plassen. Det er selvsagt umulig å si om jeg hadde klart det eller ikke. Jeg tror det hadde vært mulig. Jeg er likevel tross alt fornøyd, jeg synes det er en god handel og bytte inn 150 plasser i rittet mot litt større frihet oppkjøringen. Jeg vil fortsatt klare å holde min startposisjon til neste år, men jeg er litt utsatt hvis de kutter aldersgrupperingen. Når en bruker mye tid på trening så er det viktigste at en har et kjekt på hver trening. Kanskje jeg blir motivert til å kjøre et annet opplegg til neste år.

Framover nå så vil jeg nok gradvis skifte fokus over på løping igjen fram til vinteren, men uten å stoppe helt med sykling, selvsagt.