torsdag 2. desember 2010

Sykling i kaldt vær

De fleste reduserer sykkelaktiviteten utendørs om vinteren. Jeg har alltid vært en helårssyklist, men har alltid brukt muligheten for alternativ trening når været har vært for ekstremt. I fjor var det en lang kuldeperiode med snø som gjorde at det ble mye alternativ trening for meg. Jeg er fast bestemt på at dette ikke skal gjenta seg i år. Jeg har også hevet meg på et treningsopplegg i regi av sykkelklubben. Dette gir ikke rom for ukesvis med alternativ trening, dessuten så er det dødskjedelig å trene sykkel inne.

For å beskrive bakgrunnen for mitt ståsted når det gjelder prinsipp bak vinterbekledning så kan jeg fortelle om min erfaring fra løping. For ca. 15 år siden begynte jeg å trene langturer med løping om vinteren. Mitt prinsipp var da logisk nok, når det er kaldt så tar en på mer klær. Jeg slet imidlertid med at jeg ble alltid kald på slutten av lange løpeturer. Jeg gikk da til butikken Løpslabbet som dengang hovedsaklig var bekjent av erfarne løpere, og spurte om råd. Jeg ble anbefalt en syltynn uforet Nike jakke og bukse, og en tynn t-skjorte i et syntetisk stoff. Jeg var mildt sagt meget skeptisk til om dette kom til å være varmt nok, men det var det. Prinsippene er et lufttett, men pustende lag ytterst og et lag innerst som transporterer bort fuktighet og skaper isolasjon.

Jeg har hatt stor suksess med å ta disse enkle prinsippene inn i syklingen. Jeg har imidlertid ikke funnet noen sykkelklær som følger disse prinsippene, en havner ofte i fella med for tykke klær som blir kalde når de blir våte av kondens. Med passende beinbekledning, så kan en langermet brynje av syntetisk stoff og en Nike tynn pustende joggejakke dekke temperaturer fra 3-4 grader til 15 grader, sol eller regn og i enten lavt eller høyt tempo. Det gir en høy fleksibilitet ved slikt varierende vær slikt vi har her. Minuset er at det ikke er særlig aerodynamisk og kan f.eks. ikke brukes i ritt.

Jeg var ute en tur i slikt tøy i litt under 0 grader her forleden og kjente at her var komfort grensen nådd. Så ved neste tur når temperaturen hadde sunket til -8 så måtte det nytenking til. Første tanke var å legge på et lag til, men jeg fant ikke umiddelbart den trøya jeg hadde sett for meg. Så kom jeg plutselig på at jeg i grunnen hadde taklet slike temperaturer mange gange uten og egentlig ense kulden, nemlig på skiturer. Jeg har alltid hatt meg noen skiturer om vinteren og av og  til har det vært virkelig kaldt. Så med brynjestilongs og tynn vindbukse utenpå sykkelbuksa, og brynje innerst på overkroppen og med fjellanorakk utenpå, så bar det ut på sykkeltur. Det fungerte faktisk helt utmerket :) Helt behagelig. Hetten under hjelmen og snurt godt igjen, men pelsremsen som beskyttelse langs kanten. Jeg hadde en hjelmlue under der igjen.
Det som imponerte mest var de gamle vindvottene, de var for varme, men i motsetning til alle hanskene jeg har prøvd, så ble de ikke kalde selv om de var våte. De er også så tynne at de gir god føling med giring og bremsing. Har brukt de mange dager nå og jeg har ikke engang vært litt avkjølt på hendene. Jeg vil nok ikke bruke disse i regnvær, selv om de sikkert fungerer greit der også, så er det i tørt kaldt vær de virkelig skinner.
På beina har jeg syklet med sommersko med regnovertrekk. Dette har blitt for kaldt for langturer når gradestokken kryper under 0. Jeg har prøvd meg med tåvarmere basert på kjemisk energi, kr. 13 pr. pakke hos sykkelkomponenter.no, de virker bra. Jeg har imidlertid mekket meg elektriske varme. Jeg tok varmeelementene fra noen usb-fotvarmere og loddet på noen oppladbare batterier. I tillegg så har jeg kjøpt vintersko og vinterovertrekk. Sykkelturene denne uka har vært høydepunktet for beina når det gjelder komfort :) Håper kulda holder til helga slik at jeg får prøvd skoene og varmeelementene på en langtur :P

En må også ha skikkelig lys når en er ute og sykler om vinteren. Batteriet på mitt 6 år gamle Sigma lys har begynt å få redusert driftstid, spesielt på full styrke. XXL solgte en Magicshine til ca. samme pris som et nytt batteri ville kostet (og totalvekten er mindre også). Det er jo også greit å ha 2 systemer.

Jeg har også anskaffet meg pikkdekk som jeg vil montere på et ekstra hjulsett, slik at jeg hurtig kan skifte fram og tilbake.